Terapihund


Utbildningen leds av Anja som gick utbildningen till Terapihundsinstruktör hos Hundens Hus i Sundsvall 2008 tillsammans med sin hund Peppar. Utbildningen är ettårig och innehåller både teori och praktik. Parallellt med sin egen utbildning tränade Anja gruppen med blivande Terapihundsteam i Östersund som examinerades 2009. HundKUL har sedan dess startat en utbildning per år.

Tanken är att man ska göra besök hos människor som finns i vård, skola, omsorg, hemvård, hos sjukskrivna, i fängelse och häkte o s v. Möjligheterna är obegränsade. Enligt många undersökningar, både svenska och utländska, är hunden, bara genom att finnas till, välgörande för människor i allmänhet men speciellt för dem i utsatta situationer. Hunden lyssnar utan att döma, har inga fördomar, är mottaglig för beröring, höjer stämningen, lockar till skratt, skapar kontakt och aktivitet och är en bro till naturen.
Fysisk beröring sänker blodtrycket både hos människa och hund och höjer oxytocinhalten (kroppens eget lugn och rohormon) både hos människa och hund.
Förare och hund kommer att jobba tillsammans. Förarens uppgift är att hjälpa hunden vid behov som ska göra jobbet så långt det är möjligt. Hund och förare är ett team där hunden har huvudrollen och är den viktigaste parten.

Terapihundsekipagen som är under utbildning vill träna på så många olika platser som möjligt. Vi är tacksamma för all hjälp vi kan få när det gäller att hitta träningstillfällen. Vid allergi så finns det nästan alltid möjlighet att lösa det genom att t e x vara ute.

För mer information besök gärna Manimalis, Svenska Terapihundskolan